Weesp - gemeentelijke monumenten                    
 
G 1920-01 WAAGPLEIN 2-8  
   
Huidige bestemming Twee woonblokken elk bestaande uit twee woningen;  
  4 eigendommen  
Oorspr. bestemming Twee woonblokken elk bestaande uit twee woningen.  
Ontwerp   J.D. van Arkel, architect  
Opdrachtgever D. Meijer  
Datering   1936  
Bouwstijl   Amsterdamse school  
Object   Twee dubbelhuizen van één bouwlaag, elk onder een  
  gezamenlijke kap  
Categorie 6C  
   
Beschrijving:  
Als maatgevend voor het geheel wordt hier het oostelijke blok beschreven (nrs 2 en 4). Afwijkingen die de nrs 6 en 8, in materiaalgebruik en in (ondergeschikte) details tonen, zijn als slot van deze beschrijving opgenomen.Symmetrisch gebouwde dubbele woning met gespiegelde plattegrond. Eén bouwlaag onder een mansardekap (haaks op de voorgevel) met borstwering, gedekt met rode verbeterd holle pannen. De gevels zijn uitgevoerd in geel genuanceerde baksteen op een plint van donker gesinterde baksteen; halfsteens verband met knipvoeg. De voordeuren zijn gekoppeld d.m.v. een luifel die deur en bovenlicht scheidt. Onder de luifel vormen de toiletraampjes de verbinding tussen de deurkozijnen. Te weerszijden bevindt zich een breed venster dat tot aan de luifel reikt. Deze vensters hebben bovenlichten met glas in lood en zijn verder ingedeeld in een breed middenraam met smalle draairamen aan beide zijden. Deze zijn in de nrs 6 en 8 nog van een horizontale roedeverdeling voorzien.  
Op de verdieping bevinden zich twee reeksen van gekoppelde drielichtskozijnen met tussenpanelen. In de top bevindt zich een gekoppeld tweelicht met tussenpaneel. Het dak heeft geen overstek maar loopt, onder gebruikmaking van gevelpannen over de gevel door. Bewaard is het glas in lood in de bovenlichten, ook van de voordeuren, alsmede de originele voordeuren in de nrs 2 en 4. In sommige der huizen zijn de originele binnenelementen zoals deuren met glas in lood (nr 6) en trappen (nrs 4 en 6) nog aanwezig. Uitwendig is geen van de woningen compleet in originele staat bewaard gebleven, maar in het totaalbeeld zijn alle originele vormen en details nog aanwezig.  
   
Storende elementen:  
   
Voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Gaaf bewaarde panden die opmerkelijk gesitueerd zijn. Van belang vanwege de architectuur die trekken van de Amsterdamse school vertoont.  
   
Datum beschrijving: 26-01-1995