Weesp - gemeentelijke monumenten                        
 
G 1840-03 UTRECHTSEWEG 92  
   
Huidige bestemming Boerderij  
Oorspr. bestemming Boerderij  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   ca 1870  
Bouwstijl   -  
Object   Stolpboerderij  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Van de drie stolpboerderijen aan de Utrechtseweg is alleen deze nog redelijk gaaf. Het type is ten zuiden van het IJ uiterst zeldzaam zoniet uniek. De beide andere zijn respectievelijk gelegen op de nrs 90 en 10O. Dit object en de rechter belending (nummer 90) zijn gelijktijdig gebouwd.Zoals gebruikelijk bij dit type, hebben de muren de hoogte van één bouwlaag en is daarboven een hoog tentdak aanwezig. Dit is geheel gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Langs de voorgevel is een kroonlijst aanwezig en langs de andere gevels een mastgoot. Rechts achter een kleine uitbouw. Naast de korte nok een hoge schoorsteen. De gevels zijn opgezet in rode handvormsteen, in halfsteens verband met geknipte voeg. Boven de voorgevelkozijnen éénsteens strekken. Zware kozijnen met schuiframen waaruit de roeden verdwenen zijn (voorheen zesruits).  
De voorgevel heeft, rechts uit het midden een gave voordeur met bovenlicht en aan weerszijden twee vensters. In de rechter zijgevel een soortgelijk venster en een modern breed venster. De linker zijgevel is in 1955 op minder fraaie wijze vervangen. Enkele stalvensters zijn oorspronkelijk. Achter de boerderij een hooiberg met betonnen palen. Karakteristiek is de boerentuin met daarin enkele fruitbomen. Langs de erfgrens ter linker zijde leilinden. Het inrijhek is minder fraai.  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Typologisch zeldzaam en daarom zeer waardevol. Van betekenis als redelijk gaaf exemplaar, vanwege vorm en detail. Van landschappelijke waarde, mede vanwege de entourage.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995