Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1840-02 UTRECHTSEWEG 86-86A; NELLY'S HOEVE  
   
Huidige bestemming Twee woonhuizen  
Oorspr. bestemming Boerderij  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   1877, verbouwd 1988  
Bouwstijl   -  
Object   Langhuisboerderij  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Langhuisboerderij met langgerekt grondplan, bestaande uit één bouwlaag en zadeldak, gedekt met gesmoorde, verbeterd holle pannen. Het bedrijfsgedeelte is in 1988 tot woning verbouwd. De vlakke gevels zijn van rode handvormsteen opgemetseld in kruisverband en afgewerkt met een knipvoeg. Gepleisterd plint. De symmetrische voorgevel heeft een middendeur en twee vensters alsmede een drielichtsvenster op de verdieping. Alle zijn ze voorzien van zware kozijnen en roedeverdeling, op basis van een zesruitsverdeling. In het bovenlicht van de gave voordeur een gietijzeren levensboom. Lichter gekleurde strekken. De eertijds aanwezige vensterluiken ontbreken. Het verdiepingvenster heeft een halfrond gesloten middendeel met radiaal geplaatste roeden in de top en draairamen in het benedendeel.  
De bovenbelijning van dit kozijn is op fraaie wijze van een uitkragend profiel voorzien. Het dakoverstek is voorzien van rijkgeschulpte windveren met druipers aan de ondereinden. Denkelijk was er oorspronkelijk een makelaar aanwezig. Naast de voordeur een stichtingssteen: "Gelegd door Nelly Dyserinck 14-4-1877".De zijgevels zijn voorzien van originele houten goten, met een overstek rustend op klossen. Ter plaatse van het voorhuis schuiframen van het zelfde type als in de voorgevel. Aldaar in de rechter zijgevel een kelderlicht, schuin daarboven een -jonger- ruitvormig venster. In de linker zijgevel een deur- en een raamkozijn van omstreeks 1900. In het voormalige bedrijfsgedeelte zijn de gevelankers lager geplaatst. Hogerop zijn moderne ankers toegevoegd (ca 1900?). In dit deel een aantal kleinere deuren en ramen. Deze nemen de plaats in van de oorspronkelijke ijzeren stalramen. De bogen daarvan zijn in de noordgevel herkenbaar. In de achtergevel drie tuindeuren waarvan de middelste dubbel is, op de verdieping een gekoppeld kozijn met drievoudig getoogde bovendorpel.Het eenvoudige (oorspronkelijke?) geveloverstek is een afgeleide van dat aan de voorgevel.  
De detaillering van deuren en vensters in het achterste deel is grof. Inwendig is de driebeukige deel nog voorzien van de originele grenen gebinten, bestaande uit een tweetal, langsgeplaatste onderslagen, rustend op standvinken en daarop afgeschoord. Bij de verbouwing is hier een zeer fraaie roodmarmeren schouw met houten boezem geplaatst. Deze toont de vormen van de Louis XIV stijl en komt van elders, maar is bij de herplaatsing ingekort. Datering XVIIIm.Aan de straat staat links een smeedijzeren inrijhek met daarin in krulletters: "Nelly's hoeve". Rechts een eenvoudiger hek uit dezelfde tijd. Erbij aansluitend heggen die een goed passende tuin omringen.  
   
Storende elementen:  
   
Het topgevelvenster in de achtergevel. De recente verbouwingen zijn matig gedetailleerd, de hoofdvorm is desondanks intact gebleven.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Het object is zeer fraai in zijn soort. Architectonisch en landschappelijk van belang en ondanks verbouwingen redelijk gaaf.  
   
Datum beschrijving: 26-01-1995