Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1730-03 STATIONSWEG 19-19A  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   ca 1890  
Bouwstijl   -  
Object   Blokvormig huis van één bouwlaag  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Pand op nagenoeg vierkante plattegrond. Bestaande uit een kelder waarboven een bel-etage en een kap met borstwering. Omlopend schilddak voorzien van een plat en gedekt met gesmoorde kruispannen. Moderne dakkapellen. Aan de noordzijde is nog één originele dakkapel bewaard. De gevels zijn uitgevoerd in grauwrode machinale baksteen; kruisverband met knipvoeg. De voorgevel heeft een middenrisaliet en geblokte hoeklisenen. Omgaande, verkropte kroonlijst waarvan het fries gepleisterd is. Gepleisterde plint met daarin onder elk venster een kelderlicht met gietijzeren rooster. De dorpels van de vensters op de bel-etage zijn opgenomen in een cordonlijst die verkropt is. De middenrisaliet wordt bekroond door een topgevel met balkondeuren die uitkomen op een frans balkon met spijlenhek (niet in originele vorm). Geveloverstek met windveren waartussen een vrijhangend raamwerk dat uitloopt in een makelaar.  
Deur- en vensterkozijnen met getoogde bovendorpels. In de voorgevel zijn de raamkozijnen twee aan twee in de zijvelden geplaatst. Voordeur met hardstenen stoep en trap en voorzien van smeedijzeren rooster. De bovenlichten van de schuiframen zijn voorzien van (jonger) glas in lood. Rondom moderne dakkapellen die de plaats innemen van de oorspronkelijk aanwezige kleinere exemplaren. In het midden van de rechter zijgevel een latere deur. Tegen de achtergevel een moderne serre.  
   
Storende elementen:  
   
Moderne dakkapellen, voorzetramen, serre.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Uit stedenbouwkundig oogpunt waardevol vanwege de ligging op een hoek en in de as van de Stationsweg. Redelijk gaaf pand van waardevolle architectuur.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995