Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1710-03 KORTE STAMMERDIJK 15  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever D.J. van Houten  
Datering   1920, met latere verbouwingen  
Bouwstijl   -  
Object   Achtkante villa  
Categorie 6F  
   
Beschrijving:  
Villa van één bouwlaag op achtkantige plattegrond met winkelhaakvormige aanbouw op het noordwesten. Gemetseld in machinale, grauwrode steen op een trasraam van rustieke klinkers. Kruisverband met knipvoeg.Het huis is overkapt met een hoogopgaand mansardedak zonder borstwering en gedekt met rode , verbeterde holle pannen. Gevelkozijnen en dakkapellen zijn bezet met ramen die van een fijnmazige roedeverdeling zijn voorzien. De overhoeks geplaatste dakkapellen worden gedekt door lessenaarsdaken die een voortzetting vormen van het bovendeel van het mansardedak. ge bestaat uit een smalle ophaalbrug, vijver en houtgewas.  
De flanken van de kapellen zijn bekleed met rode kunstleien. Het achthoekige deel wordt bekroond door een centrale schoorsteen. De rondomgaande goot is een eenvoudige mastgoot. Aan de oostzijde is een nieuwe erker van kunststof aangebracht. In de aanbouw is een nieuwe voordeur geplaatst.De entoura  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Karakteristieke villa in traditionele vormen met eigenzinnige plattegrond. Gaaf bewaard en fraai gelegen. Van historische betekenis als teken van de vroegere aanwezigheid van de firma Van Houten in Weesp.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995