Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1710-01 KORTE STAMMERDIJK 5  
   
Huidige bestemming Woonhuis en winkel  
Oorspr. bestemming Woonhuis met bedrijfsruimte  
Ontwerp   Verbouwing (1938) door J.D. van Arkel, architect  
Opdrachtgever Verbouwing (1938) opgedragen door R. Pfeiffer,  
  graanhandelaar  
Datering   XVIIIB-XIXA  
Bouwstijl   -  
Object   Blokvormig huis van één bouwlaag  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Vermoedelijk was dit pand vanouds de molenaarswoning bij de naastgelegen molen "Het Anker". Het pand is een tijdlang in gebruik geweest als telegraafkantoor. Het loket is nog aanwezig. In 1938 hebben, onder leiding van architect J.D. van Arkel verbouwingen plaatsgevonden. Eigenaar was toen R. Pfeiffer, graanhandelaar (en eigenaar van de naastgelegen molen). Voordien waren er zesruits vensters en een schilddak (met tussengoot?). Blokvormig vrijstaand huis van één bouwlaag en een kap met borstwering, voorzien van een aanbouw die d.m.v. een tussenlid (1938?) met het huis is verbonden. Hoofdgebouw met omgaand mansardedak, gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Aan de noordzijde sluit een lager volume met zadeldak onder een hoek op de oostgevel aan.  
Het hoofdgebouw heeft een omgaande kroonlijst. De gevels zijn uitgevoerd in een dunne, paarsrode handvormsteen die is verwerkt in kruisverband en voorzien van een geknipte voeg. De zuidgevel mag als voorgevel worden beschouwd. Deze heeft vier schuifvensters die met (jongere) T-ramen zijn bezet. In de bovenlichten is glas in lood aanwezig (1938). In het midden een aardige dakkapel. In de oostgevel bevindt zich de ingang met mooie deur en gelobd bovenlicht. Ernaast een erker (1938) met in het bovenlicht glas in lood. Aan deze zijde een dakkapel (1938). In de westgevel staat één venster. Tussenlid met plat dak, voorzien van etalage met glas in lood bovenlicht (1938?). Achterbouw van één bouwlaag met zadeldak zonder borstwering, aan de straatzijde voorzien van inrijpoort en een aardige dakkapel. Muren in halfsteensverband en linkse, gesmoorde dakpannen van oudhollands model.Aan de voorzijde van het huis bevindt zich een spijlenhek met gietijzeren ornamenten.  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Het object is waardevol als voorbeeld van een vrijstaand (woon)huis. Karakteristieke vorm en detaillering. Stedenbouwkundig van grote waarde vanwege de ligging.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995