Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1660-06 SLIJKSTRAAT 36  
   
Huidige bestemming Winkel-woonhuis  
Oorspr. bestemming Winkel-woonhuis  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   XVII, voorgevel en verdieping XIXd  
Bouwstijl   -  
Object   Diep huis van twee bouwlagen met achterkamer  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
Diep huis van twee bouwlagen en een kap zonder borstwering. Zijgevel en inwendige structuur zijn oud (XVIIB-XVIIIa). Ze hebben deel uitgemaakt van een huis van één bouwlaag en een kap met hoge borstwering. In het huis is een achterkamer aanwezig. De verdieping en de voorgevel dateren uit XIXd. De huidige kap heeft geen borstwering, maar aan de voorzijde een schild terwijl de achterzijde van de kap tegen de (tussen)topgevel van het belendende pand Achteromstraat 15-17 (Rijksmonument 38482) aansluit. Het dak is gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. De voorgevel rust op een fraai gedetailleerde pui. De hoekpilasters zijn voorzien van corinthische kapitelen in terracotta. Deze dragen een verkropte kroonlijst. De pui heeft een dubbele middendeur met fraaie panelen en spiegelruiten. In de bovenlichten is glas in lood opgenomen in art-deco stijl. Het rijk gedetailleerde basement is in hardsteen uitgevoerd.  
Op de verdieping is de gevel uitgevoerd in grauwrode baksteen; kruisverband met knipvoeg. Daar bevinden zich drie T-vensters met getoogde bovendorpels. Klassieke kroonlijst met daarboven een fraaie, rijk versierde dakkapel waarvan de bekroning incompleet is. De zijgevel bestaat tot 2 m. onder de dakgoot uit oud metselwerk; paarsrode handvormsteen in kruisverband met knipvoeg. In dit deel staan zware kozijnen. Het hellende metselwerk van de voet herinnert eraan dat deze muur vroeger uit het water oprees. Op de verdieping is het metselwerk conform dat van de voorgevel. De kozijnen zijn hier lichter; ook hierin bestaat overeenkomst met de voorgevel.  
   
Storende elementen:  
   
Zonneschermen boven verdiepingvensters.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Gaaf pand met interessante bouwhistorie. Belangwekkende onderdelen waaronder een rijke pui. Het object is voorzien van fraaie details. De ligging in het verlengde van de Nieuwstraat is markant. Derhalve is het huis van prominent belang voor het stadsbeeld.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995