Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1660-04 SLIJKSTRAAT 21-23  
   
Huidige bestemming Winkel-woonhuis  
Oorspr. bestemming Winkel-woonhuis  
Ontwerp   C.H. Walenkamp, architect  
Opdrachtgever -  
Datering   1892, pui 1915  
Bouwstijl   -  
Object   Diep huis van twee bouwlagen  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
Het pand is in 1892 ontworpen door C.H. Walenkamp. Uitgevoerd in een stijl die verwijst naar het "Oudhollandse" woonhuis, en ook verwantschap met het werk van Berlage vertoont. De architectuur is verwant aan het werk van de in Weesp geboren architect H.J.M. Walenkamp (1871-1933) die grote bekendheid heeft gekregen. Vergelijkbare vormen zijn te vinden in het pand Hoogstraat 36. Diep huis van twee bouwlagen, voorzien van een omlopend schilddak met plat en zonder borstwering. De voorgevel wordt gedragen door een pui (1915) die bestaat uit twee etalagevensters met een terugliggende deur ertussen en rechts ernaast een deur die toegang geeft tot de bovenwoning.  
Drie zware gepleisterde kolommen zijn aan het boveneind voorzien van consoles die de puibalk dragen. De bovengevel bestaat uit een vakwerkconstructie waarvan een drietal raamkozijnen deel uitmaakt. Deze schuifvensters hebben een bovenlicht dat d.m.v. roeden in drieën is gedeeld terwijl het onderraam in tweeën is gedeeld.Op de bovenregel van het vakwerk rusten eenvoudige gootklossen die een eenvoudig geprofileerde goot dragen. Vakwerkvullingen in rood en geel siermetselwerk. De eenvoudige dakkapel in de middenas mist zijn omtimmering.  
   
Storende elementen:  
   
Uitdrukkingsloze kleuren. Huidige vorm van de dakkapel.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
De architectuur is opmerkelijk voor de tijd van ontstaan. Als zodanig uiterst zeldzaam en waardevol. Het pand is van belang voor het straatbeeld.  
   
Datum beschrijving: 26-01-1995