Weesp - gemeentelijke monumenten                
 
G 1660-02 SLIJKSTRAAT 11 + MIDDENSTRAAT 1A-1B    
   
Huidige bestemming Winkel-woonhuis  
Oorspr. bestemming Winkel-woonhuis  
Ontwerp   J. Parmentier jr. bouwkundige  
Opdrachtgever R. Rijke  
Datering   1908  
Bouwstijl   Invloeden van Jugendstil  
Object   Blokvormig huis van twee bouwlagen  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Blokvormig hoekpand van twee bouwlagen en een kap met borstwering. Het geheel is min of meer symmetrisch ten opzichte van de diagonaal. In de middenas ligt de afgeschuinde hoek (Slijkstraat-Middenstraat) met de winkelingang en een uitkragend balkon daarboven. Dit deel is in de vorm van een topgevel, die om de hoeken is geknikt, opgehaald. De kap heeft de vorm van een omlopend schild met middenplat. De vlakken zijn gedekt met roodgeglazuurde tuiles du nord en voorzien van eenvoudige dakkapellen. De straatgevels zijn uitgevoerd in grauwrode baksteen; kruisverband met knipvoeg. In beide gevels grote etalagevensters die elk zijn overdekt met een in het zicht blijvende latei uit geklonken ijzer. Deze wordt ontlast door een segmentboog uit siermetselwerk. Rechts daarvan een blind veld en links twee vensters. Op de verdieping is de vensterplaatsing als volgt. Links van de hoekrisaliet v.l.n.r. twee vensters onder een gemeenschappelijke boog en vervolgens twee vensters onder afzonderlijke bogen. Rechts van de risaliet drie vensters onder een afzonderlijke boog. Het plint is met hardsteen bekleed. Balkonconsoles, aanzetblokken en overige sierelementen zijn uitgevoerd in geelgrijze kalksteen. De gevels worden verder verlevendigd door banden van lichtrode verblendsteen een dito fries in de topgevel. Ook onder het gootoverstek is siermetselwerk aanwezig.  
Rechts daarvan een blind veld en links twee vensters. Op de verdieping is de vensterplaatsing als volgt. Links van de hoekrisaliet v.l.n.r. twee vensters onder een gemeenschappelijke boog en vervolgens twee vensters onder afzonderlijke bogen. Rechts van de risaliet drie vensters onder een afzonderlijke boog. Het plint is met hardsteen bekleed. Balkonconsoles, aanzetblokken en overige sierelementen zijn uitgevoerd in geelgrijze kalksteen. De gevels worden verder verlevendigd door banden van lichtrode verblendsteen een dito fries in de topgevel. Ook onder het gootoverstek is siermetselwerk aanwezig.  
   
Storende elementen:  
   
Reclameborden.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Groot en vrijwel gaaf winkelpand in vrij rijke vormgeving. Opvallend gelegen en daardoor waardevol voor het stadsbeeld. Bijzondere details.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995