Weesp - gemeentelijke monumenten                    
 
G 1660-01 SLIJKSTRAAT 9  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Café-woonhuis  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   XVII-XVIII (?), voorgevel (deels) uit ca 1900  
Bouwstijl   -  
Object   Dwars huis van twee bouwlagen  
Categorie 6B  
   
Beschrijving:  
Het pand is in 1952 verbouwd en diende vanaf dat moment uitsluitend als woonhuis; hersteld in 1988. Dwars huis van twee bouwlagen met achterkamer onder een zelfstandige kap. Dit pand vormt samen met de belending ter linkerzijde (nrs 5 en 7) een groot dwars huis onder een doorgaande kap. Mogelijk is hier sprake van een latere opdeling? Dit gebied is het oudste deel van de stadskern. Waarschijnlijk heeft hier een groot huis gestaan, waarvan belangrijke delen in het huidige pand zijn opgenomen. Het pand heeft twee bouwlagen en een kap met borstwering. De voorgevel heeft op de beganegrond drie zware kozijnen waarvan de middelste de ingang bevat. Dit deel van de gevel is gepleisterd in gebosseerde blokken. Op de verdieping is de gevel uitgevoerd in grauwrode baksteen; kruisverband met knipvoeg. De getoogde raamkozijnen zijn hier lichter gedimensioneerd.  
Het betreft drie T-vensters waarvan de bogen zijn uitgevoerd in siermetselwerk. De klassieke kroonlijst is voorzien van siermotieven in de vorm van opgespijkerde profiellijstjes. In de middenas een royale dakkapel met rondboogvenster en voluten, die incompleet is; ramen en deklijst ontbreken. Van de glas in lood bovenlichten van het voormalige café is het bovenlicht van de ingang voorzien van drie flesjes; de naam van het voormalige etablissement. Gepleisterde achtergevel met schuiframen.Het benedendeel van de voorgevel is ongetwijfeld ouder (XVIII?) dan de bovenbouw. Afwerking en venstervorm van het benedendeel zijn ontstaan in de tweede fase.  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
De royaal gedetailleerde voorgevel met zeldzaam voorkomende pleistermotieven is van groot belang voor het straatbeeld. Het eigenlijke pand is, gezien de structuur en ligging van bouwhistorische waarde.  
   
Datum beschrijving: 26-01-1995