Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1530-05 ROSKAMSTRAAT 2-6  
   
Huidige bestemming Drie woonhuizen; 3 eigendommen  
Oorspr. bestemming Drie woonhuizen  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   tussen 1868 en 1876  
Bouwstijl   -  
Object   Blok; drie woonhuizen van twee bouwlagen  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
De Roskamstraat is een doodlopende straat die in hoofdlijnen symmetrisch is bebouwd. De straat wordt naar het eind (oplopende huisnummers) smaller, terwijl de huizen naar evenredigheid lager en eenvoudiger van opzet zijn.Het hier beschreven object is gelegen op de hoek van het Buitenveer en de Roskamstraat (rechterzijde). Zowel aan de voorkant (Roskamstraat) als aan de zijkant is vrije ruimte aanwezig in de vorm van een tuin. Het bestaat uit drie zelfstandige huizen die architectonisch een volkomen eenheid vormen. De gevels zijn uitgevoerd in grauwrode baksteen; kruisverband met een geknipte voeg. De voorgevel van het meest rechtse pand (nr 2) is vier traveeën breed terwijl de beide andere drie traveeën bezitten. De huizen hebben twee bouwlagen en een kap met borstwering. Aan de achterzijde hebben ze topgevels, aan de voorzijde een dakschild dat wordt bekroond door een schoorsteen. De kappen zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Op de hoeken en de perceelscheidingen bevinden zich geblokte bakstenen pilasters. De kroonlijst is hier omgekornist. De gevels hebben gepleisterde plinten en gemetselde cordonlijsten tussen beganegrond en verdieping.  
De vensters en deuren zijn afgesloten met segmentbogen welke bestaan uit siermetselwerk; de eerste hebben schuiframen zonder roedeverdeling (meest T-vensters). De voordeuren zijn uitgevoerd als paneeldeur met siersmeedwerk (bij nr 2 vervangen). Ervoor is een hardstenen stoep van twee treden aanwezig. Boven het midden van de voorgevels is een rijkversierde dakkapel aanwezig waarvan enkele onderdelen ontbreken. Daarin bevinden zich van oorsprong naar binnen draaiende ramen en een uitschuifbare houten hijsbalk.De zijgevel van nr 2 heeft eveneens hoek- en middenpilasters en een verkropte kroonlijst. Hier zijn vier venstertraveeën.De achtergevels hebben een top en schuifvensters (T-ramen). Nr 2 heeft een serre daterend uit ca 1910. Deze is met gekleurd glas bezet, en afgedekt met rode tuiles du nord. Dezelfde dakbedekking heeft een houten schuur in de achtertuin van nr 2. Smeedijzeren tuinhekken completeren het beeld.Inwendig ondermeer marmeren schouwen, stucplafonds, paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen, dienstbodekamertjes, en een koperen waterpomp in de keuken van nr 2.  
   
Storende elementen:  
   
Moderne voordeur in nr 2. Voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
De Roskamstraat is als geheel van historisch-stedenbouwkundige waarde. Het desbetreffende object is architectonisch opmerkelijk en vrij gaaf bewaard.  
   
Datum beschrijving: 26-01-1995