Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1530-01 ROSKAMSTRAAT 1-5  
   
Huidige bestemming Drie woonhuizen; 3 eigendommen  
Oorspr. bestemming Drie woonhuizen  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   tussen 1868 en 1876  
Bouwstijl   -  
Object   Blok; drie woonhuizen van twee bouwlagen  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
De Roskamstraat is een doodlopende straat die in hoofdlijnen symmetrisch is bebouwd. De straat wordt naar het eind (oplopende huisnummers) smaller, terwijl de huizen naar evenredigheid lager, en eenvoudiger van opzet zijn. Het hier beschreven object is gelegen op de hoek van het Buitenveer en de Roskamstraat (linkerzijde). Zowel aan de voorkant (Roskamstraat) als aan de zijkant is vrije ruimte aanwezig (gedeeltelijk tuin). Het object bestaat uit drie zelfstandige huizen die architectonisch een volkomen eenheid vormen. In nr 1 woonde vanaf 1876 Dr. Kortenhorst en na 1909 Burgemeester Cleveringa.De gevels zijn uitgevoerd in grauwrode baksteen; kruisverband met een geknipte voeg. De voorgevel van het meest linkse pand (nr 1) is vier traveeën breed terwijl de beide andere drie traveeën bezitten. De huizen hebben twee bouwlagen en een kap met borstwering. Aan de achterzijde hebben ze topgevels, aan de voorzijde een dakschild, bekroond met een schoorsteen die bij nr 1 verdwenen is.  
De kappen zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen, behalve nr 1 dat met shingles is gedekt. Op de hoeken en de perceelscheidingen bevinden zich geblokte bakstenen pilasters. De kroonlijst is hier omgekornist. De gevels hebben gepleisterde en gekamde plinten, en gemetselde cordonlijsten tussen beganegrond en verdieping. De vensters en deuren zijn afgesloten met segmentbogen welke bestaan uit siermetselwerk. De vensters hebben schuiframen, bij nrs 3 en 5 met de originele T-indeling. De voordeuren zijn uitgevoerd als paneeldeur met siersmeedwerk. Ervoor is een hardstenen stoep van twee treden aanwezig. Boven het midden van de voorgevels is een rijkversierde dakkapel aanwezig.Daarin bevinden zich van oorsprong naar binnen draaiende ramen en een uitschuifbare houten hijsbalk.  
De zijgevel van nr 1 heeft eveneens hoek- en middenpilasters en een verkropte kroonlijst. Hier zijn vier venstertraveeën. De achtergevels hebben een top en schuiframen, bij nrs 3 en 5 met originele T-indeling. Achter nr 1 een nieuwe serre (de oorspronkelijke serre staat als tuinhuisje op "Kweeklust" aan de Lange Muiderweg, tuin nr 9b). Smeedijzeren tuinhekken (voor nr 1 verdwenen; achter dit pand een fraai exemplaar aanwezig) completeren het beeld.Inwendig vloeren, lambrizeringen en schoorsteenmantels van marmer, deuren met geëtst glas (hal nr 1), paneelblinden en stucplafonds. Straatwerk in gele klinkertjes.  
   
Storende elementen:  
   
Dakbedekking; incomplete staat dakkapel en ontbreken tuinhek (voorzijde nr 1), voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
De Roskamstraat is als geheel van historisch-stedenbouwkundige waarde. Het hier beschreven object vormt in dit geheel een onmisbaar onderdeel. Het is architectonisch opmerkelijk en vrij gaaf bewaard.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995