Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1380-04 OUDEGRACHT 23-25  
   
Huidige bestemming Twee woonhuizen  
Oorspr. bestemming Twee woonhuizen  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever -  
Datering   XVIII (?), voorgevel XIXd.  
Bouwstijl   -  
Object   Complex huis  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Het onregelmatige, L-vormige complex bestaat uit twee eigendommen. Er zijn twee bouwlagen en een kap met borstwering. De voorgevel is geknikt ter plaatse van een flauwe bocht in de straatwand. Ter linkerzijde dringt het huis in de belending, het Rijksmonument Oudegracht 21 (R 38617) terwijl ter rechterzijde een vleugel aansluit waarvan de nok (min of meer) haaks op de straat is gericht. De kappen zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Vlakke voorgevel in rode, machinale steen, kruisverband met knipvoeg. De gevel is afgesloten met een klassieke kroonlijst. Deze gevel heeft 7 assen waarvan de 3e en de 5e van links worden ingenomen door de voordeuren, die boven de goot worden geaccentueerd door dakkapellen. T-vensters met strekken, waarvan de onderdorpels zijn voorzien van eenvoudige lambrequins.  
Op de hoeken is een gepleisterd blokverband aanwezig. De linker voordeur is een paneeldeur, de rechter heeft panelen en roosters. De deurkozijnen zijn omlijst met pilasters, die een hoofdgestel dragen. Smalle gepleisterde plint. De linker dakkapel (nr 23) is op storende wijze vernieuwd, de rechter is voorzien van een goed gedetailleerde lijst. De zij- en achtergevel zijn gepleisterd en voorzien van schootankers, terwijl tegen de achtergevel een houten serre is geplaatst. Inwendig deuren, balklagen en betimmeringen die ten dele (eenvoudige) achttiende-eeuwse vormen tonen. Met name in de achterbouw is vermoedelijk een oudere kern aanwezig.  
     
Storende elementen:  
   
Linker dakkapel.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Waardevol pand met rustige, harmonieuze gevel. Fraaie en gave details. Het pand is van belang voor het stadsbeeld, mede vanwege de ligging in de bocht van de Oudegracht.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995