Weesp - gemeentelijke monumenten                      
 
G 1380-03 OUDEGRACHT 19  
   
Huidige bestemming Woonhuis en kantoor  
Oorspr. bestemming Woonhuis  
Ontwerp   E.W. Raadsheer, architect  
Opdrachtgever G. de Graaf, Weesperkarspel  
Datering   1912  
Bouwstijl   -  
Object   Blokvormig huis van twee bouwlagen met achterhuis  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Hoekhuis waarvan de bouwstijl verwant is aan het werk van Berlage. Het pand heeft twee bouwlagen en een kap met borstwering, voorzien van een plat en gedekt met rode tuiles du nord.De gevels zijn opgemetseld in kruisverband; grauwrode baksteen, afgewerkt met een knipvoeg. De blinde rechterzijgevel staat vrij aan de Sleutelsteeg. De vlakke voorgevel bestaat uit een symmetrisch opgezette topgevel met dakoverstek en balkon, ter linkerzijde geflankeerd door een travee met ingangsportiek. Plint en balkonplaat van hardsteen. Dorpels, lateien en balkonconsoles van kalksteen. Het door een topgevel bekroonde deel heeft in de middenas een breed schuifvenster met daarboven het balkon. Dit venster wordt geflankeerd door lagere, kwartronde hoekvensters waarvan het rechter wordt ontlast door een meervoudig uitkragende latei die de overgang naar de (stompe) gevelhoek vormt. Het linker pendant is op overeenkomstige wijze uitgekraagd en draagt de latei boven het portiek.
De balkondeuren worden geflankeerd door kloosterkozijnen terwijl boven het portiek een T-venster aanwezig is.In de geveltop een venster met draairamen, voorzien van een roedeverdeling. Het geveloverstek en de goot worden gedragen door goedgevormde consoles terwijl de geveltop betimmerd is met vellingdelen. Portiekvloer in granito. Gelakte voordeur met smeedijzeren rooster. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van glas in lood, dat ongetwijfeld de plaats inneemt van een oorspronkelijke roedeverdeling.De rechterzijgevel heeft een uitkragende schoorsteen, de achtergevel vensters en een uitkragend balkon als aan de voorgevel. In de tuin een, in 1930 tot kinderkamer verbouwde berging die nu als kantoor dienst doet.  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Architectonisch opmerkelijk pand, gebouwd in 1912. De gave en overtuigende vormen maken het zeer waardevol. Dergelijke architectuur is voor Weesp zeldzaam. Van grote stedenbouwkundige waarde.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995