Weesp - gemeentelijke monumenten                  
 
G 1380-02 OUDEGRACHT 13  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis, voormalige pastorie van de Lutherse kerk  
Ontwerp   Van Baalen, aannemer C.P. de Ronden  
Opdrachtgever het Kerkbestuur der Evang. Luth. Gemeente te Weesp  
Datering   1889  
Bouwstijl   -  
Object   Blokvormig huis van twee bouwlagen  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Voor de bouw van dit pand is een tuinhuis geamoveerd. Het bestek van de bouw berust bij de huidige eigenaar. De eerste steen is gelegd door Ds. J. Bergman, Luthers predikant. Dit blijkt uit een tweetal stenen in de achtergevel waarvan de andere is gedateerd 1 april 1889.Symmetrisch opgezet Herenhuis, vrijstaand in de rooilijn gebouwd en voorzien van een afgeplat schilddak met borstwering dat is gedekt met gesmoorde kruispannen. Voorgevel in kruisverband. Grauwrode baksteen, afgewerkt met knipvoeg, afgewisseld met lagen gele baksteen. Hardstenen plint. De voorgevel heeft een middenrisaliet, geflankeerd door spiegelvelden waarin twee vensterassen. Eenvoudige goot boven bakstenen fries. Boven de ingang een balkon op voluutvormige consoles, voorzien van een houten hek met gietijzeren balusters. Als bekroning van de balkondeuren dient een (oudere?) gevelsteen met in hoogreliëf een Zwaan, symbool van de Lutherse kerk.  
Dakkapel met hijshaak waarop een (verdwenen) bekroning met gestileerde acanthusbladeren. Boven de vensters aardige kappen ter afdekking van houten zonneschermen (tijdelijk verwijderd). Gelakte voordeur met panelen en rooster. Schuifvensters met spiegelruiten, ontlast door strekken die zijn voorzien van een kalkstenen sluitsteen met kussen. Hardstenen vensterdorpels ondersteund door siermetselwerk. De gevel wordt geflankeerd door tuinmuren in staand verband, bekroond door een muizetandlijst, die wordt afgedekt door een ezelsrug. In deze muren kozijnen met eenvoudige, dubbele deuren. De achthoekige hardstenen paal behoort niet tot het oorspronkelijke stoephek, dat op verzoek van de gemeente verplaatst is naar het Buitenveer. De overige gevels zijn eenvoudiger, maar hebben de raamvorm en het gootfries met de voorgevel gemeen.  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Gaaf, en mooi gedetailleerd pand. Van historische betekenis als pastorie van de Lutherse kerk. De gevel is van grote waarde voor het straatbeeld.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995