Weesp - gemeentelijke monumenten                
 
G 1290-02 NIEUWSTAD 96-98  
   
Huidige bestemming Beneden- en bovenwoning  
Oorspr. bestemming Waarschijnlijk bedrijfsruimte en woning, vanaf 1882 o.m.  
  fabrikantenwoning.  
Ontwerp   -  
Opdrachtgever Voorgevel uit 1890; J. Boersma, fabrikant  
Datering   XVIIb, XVIII en 1890 (gevel). Mogelijk van voorstedelijke  
  oorsprong.  
Bouwstijl   -  
Object   Dwars huis van twee bouwlagen  
Categorie 6B  
   
Beschrijving:  
Tweebeukig dwarsgeplaatst huis van twee bouwlagen en twee kappen zonder borstwering. In de linkerzijgevel van het achterste deel secundair verwerkte rode baksteen van groot formaat. Het desbetreffende bouwdeel heeft een grenen enkelvoudige balklaag, voorheen met sleutelstukken. De kap en achtergevel van dit deel zijn XVIIIm verhoogd. Hier is gewerkt met dunne, paarsrode handvormsteen; kruisverband met knipvoeg. De grenen dekbalken van de oorspronkelijke spantjukken zijn bij de verhoging verlengd. Alle kappen dateren uit XVIIIm. In het voorhuis zijn op de beganegrond resten van een eiken houtskelet aanwezig. De balklaag ligt evenwijdig aan de voorgevel; renaissance sleutelstukken. Verdieping XVIIIm. Voorgevel met gepleisterde hoekpilasters, bestaande uit vier traveeën met v.l.n.r. een dubbele bedrijfsdeur, een dubbele ingangsdeur met roosters, bovenlicht en (verdwenen) lantaarn en twee T-vensters, op de verdieping vier T-vensters.
Alle met getoogde bovendorpels; sluitstenen. De gevel is uitgevoerd in machinale grauwrode baksteen; kruisverband met knipvoeg, en verlevendigd met ornamenten in gele baksteen en wordt afgesloten door een geprofileerde goot met een gemetseld fries daaronder.Gepleisterde achtergevel met zware, getoogde kozijnen waarin een roedeverdeling. Interieur met rijk beschilderd, in originele staat verkerend stucplafond (1890).De kern van het object wordt gevormd door een houten huis; XVIIa (of ouder?), van één bouwlaag en een kap. De stenen achterbouw met grenen balklaag moet in XVIIm gedateerd worden. In XVIIIm is het huis verhoogd. Hierbij is het houten voorhuis versteend. In 1890 kwamen de huidige voorgevel en het fraaie, beschilderde stucplafond in de voorkamer tot stand.  
   
Storende elementen:  
   
Voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Zeer bijzonder en waardevol pand met interessante, jongere voorgevel en goede interieurdetails. Bouwhistorisch van grote betekenis. Gaaf in structuur en detail en waardevol voor het stadsbeeld.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995