Weesp - gemeentelijke monumenten                
   
G 1290-01 DE RONDENSTEEG 2-4 (Voorheen NIEUWSTAD, achter 60)    
   
Huidige bestemming Bergplaats  
Oorspr. bestemming Deel van een groter object (Nieuwstad 60), later werkplaats van  
  molenmaker.  
Ontwerp   -    
Opdrachtgever -  
Datering   XVIIA  
Bouwstijl   -  
Object   Diep huis van één bouwlaag (achterhuis van Nieuwstad 60)  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
Het pand waarvan dit object oorspronkelijk deel uitmaakte is het beschermde Rijksmonument Nieuwstad 60. (R 38585). Diep pand van één bouwlaag en een kap zonder borstwering, gedekt met rode en gesmoorde oudhollandse pannen. De gevels zijn uitgevoerd in kleine rode handvormsteen en dragen verschillende sporen van wijzigingen; kruisverband en daggervoeg (resten aanwezig). Zware schootankers. Grenen balklaag van alternerende zwaarte met in de lengterichting een onderslagbalk. De onversierde sleutelstukken nemen kennelijk de plaats in van verdwenen muurstijlen en korbelen die rechtstreeks in de balken bevestigd waren.
Recent is een goed passende, eenvoudige bakgoot aangebracht. In de westgevel (achtergevel), die oorspronkelijk kennelijk een topgevel was, bevinden zich (boven niet meer aanwezige vensters) korfbogen. De noordgevel bevat een hele reeks rondboogvenstertjes. Onder de vloer is een grote gewelfde put met onbekende functie aanwezig, deze is toegankelijk via een natuurstenen putdeksel. In de zuidelijke zijgevel is, nabij de westgevel een dichtgezette ingang die uitkwam op een steeg, die rechtstreeks naar de Breedstraat liep. In deze gevel een fraaie 18e eeuwse glasdeur met schouderboog en inleglijsten. In het oostelijke deel van deze gevel is een eenvoudige dakkapel, voorzien van een luik, aanwezig. Deze onderbreekt de goot.  
   
Storende elementen: -  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
   
Dit pand was in oorspronkelijke opzet een onderdeel van het Rijksmonument Nieuwstad 60. Fraaie hoofdvorm en gaaf bewaarde, interessante details. Bouwhistorisch zeer belangwekkend.
   
Datum beschrijving: 26-01-1995