Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 1280-01 LANGE MUIDERWEG 14; BATAVIA'S HOEVE  
   
Huidige bestemming Boerderij  
Oorspr. bestemming Boerderij  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIII of vroeger, verbouwingen XIXa en XIXB  
Bouwstijl      
Object Langhuisboerderij met houten schuur  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Langhuisboerderij. Het gepleisterde voorhuis is royaal bemeten. Het voorste deel ervan heeft een bovengrondse kelderruimte waarboven één bouwlaag en een zadeldak zonder borstwering. De kap is voorzien van topgevels. Aan de voorzijde een overstek met geschulpte windveren die recent vereenvoudigd zijn, maar oorspronkelijk op typisch laat-negentiende-eeuwse wijze geschulpt waren. Het voorhuis is gedekt met blauwgeglazuurde pannen. Het lage bedrijfsgedeelte is uitgevoerd in paarsrode handvormsteen; kruisverband met geknipte voeg. Het is van gebinten voorzien en gedekt met ruitvormige leipannen die blauw geglazuurd zijn.  
De kap heeft een wolfseind.Het voorste deel van het voorhuis wordt ingenomen door bovengenoemde kelder die in hout is overdekt; de vloer ervan is overhoeks, in dambordpatroon gelegd. Het keldervenster in de linkerzijgevel is voorzien van getorste diefijzers. Het achterste deel bevat beganegrondse ruimten. Het voorhuis is gepleisterd in blokverband en gewit. Het heeft empirevensters in zware 18e eeuwse kozijnen en in de geveltop een Serlio-venster (XIXB). Fraaie kleuren. Het schuurgedeelte is voorzien van gietijzeren stalramen (XIXd). De ingang is zeer eenvoudig. Deze ligt in de linkerzijgevel juist naast het voorhuis in het schuurgedeelte.  
Naar alle waarschijnlijkheid heeft het huis een oudere kern die zowel in het begin van de 19e eeuw (empirevensters) als later in die eeuw (topgeveldetails) is gewijzigd. De dwarsgeplaatste houten schuur en de drieroedenberg zijn mede beschermd. De houten schuur is dwarsgeplaatst, bekleed met geteerd rabat en voorzien van een zadeldak met geteerde ijzeren golfplaten. Ook de hooiberg is hiermee gedekt. Fraaie ligging op erf met grote loofbomen en fruitbomen.  
   
Storende elementen:  
   
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Van grote betekenis vanwege de waardige, rustige vormen die gaaf bewaard zijn. Mooie details en kleuren. Zeer aantrekkelijk gelegen, mede door fraai oud geboomte  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995