Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 1200-03 MIDDENSTRAAT 42  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Onderdeel van voormalig klooster  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XV-XVI (?) en XVIIIB  
Bouwstijl      
Object Restanten van voormalig Jonge Convent  
Categorie 4  
   
Beschrijving:  
Grotendeels vrijstaand pand van één bouwlaag en een zadeldak met borstwering dat aan de voorzijde van een wolfseind is voorzien. De kap is gedekt met gesmoorde tuiles du nord. Het huis is aan de achterzijde enigszins verlengd en heeft een recente achtergevel. Linkerzijgevel in vrij groot steenformaat. Oude balklagen en gedeeltelijk oorspronkelijke kap. De voorgevel dateert uit XVIIIB. Het metselwerk bestaat uit paarsrode baksteen in kruisverband dat is afgewerkt met een knipvoeg.  
Deze wordt bekroond door een afgeknotte topgevel met kroonlijst. Op de beganegrond een deur, geflankeerd door schuiframen in getoogde kozijnen, op de verdieping twee T-vensters (draairamen) in oudere, rechthoekige kozijnen. In de gepleisterde zijgevels enkele zware, denkelijk 18e eeuwse kozijnen met jongere schuiframen.  
     
   
Storende elementen:  
Grote dakkapel op de linkerzijgevel.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Van grote historische waarde als restant van het jonge Convent. De visuele samenhang met de overige, gespaard gebleven delen van het klooster, is nog duidelijk aanwezig. Gave, harmonieuze voorgevel.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995