Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 1200-02 MIDDENSTRAAT 24  
   
Huidige bestemming Bedrijfsruimte  
Oorspr. bestemming Woonhuis  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIIa  
Bouwstijl      
Object Linkerhelft van dubbelhuis van twee bouwlagen met afzonderlijke kap.  
Categorie 6C  
   
Beschrijving:  
De rechterhelft van dit dubbelhuis wordt gevormd door het pand Middenstraat 22/ St. Annastraat 1. Pand van twee bouwlagen en een kap zonder borstwering. Enkelvoudige, alternerende grenen balklagen, doorlopend in nr 22, met sleutelstukken en kap zonder jukken met verzwaarde sporen ter plaatse van de hoofdbalken. De gevels zijn opgemetseld in kleine gele steentjes; kruisverband. Het gedeelte boven de pui, het voormalige fries is uitgevoerd in Vlaams verband.  
De achtergevel is gepleisterd. De voorgevel heeft zandstenen schouderstukken en een afgeknotte top, bekroond door een geprofileerde lijst. Boven de achtergevel is een dakschild aanwezig. In de voorgevel beganegronds een garagedeur, op de verdieping en op zolder schuiframen met roedeverdeling uit omstreeks 1800. De achtergevel wordt bekroond door een eenvoudige bakgoot op beugels. In deze gevel enkele goed gevormde kozijnen.  
     
   
Storende elementen:  
Garagedeur.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Redelijk gaaf voorbeeld van dit type huis met gevel van goede verhoudingen. Van belang in samenhang met nr 22. Interessant 17e eeuws metselwerk, aardige details. Van grote waarde voor het straatbeeld.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995