Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 1120-01 KLAAS LISTINGHSTEEG 5  
   
Huidige bestemming Timmerwerkplaats  
Oorspr. bestemming Bierbrouwerij  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIId-XVIII  
Bouwstijl      
Object Voormalige bierbrouwerij  
Categorie 8  
   
Beschrijving:  
Karakteristiek pand, bestaande uit een zeer hoge beganegrondruimte en een kapruimte die aan de oostzijde geen borstwering heeft, maar aan de westzijde wel. Het originele (noordelijke) deel van de kap bestaat uit twee grenen jukken en heeft aan de voorkant een wolfseind. De dekking bestaat uit rode, oudhollandse pannen. De halve topgevel is van hout. De balklaag boven de beganegrond is van grenen.  
Deze rustte voorheen op een onderslagbalk die werd gesteund door houten kolommen.De voorgevel is gemetseld in paarsrode handvormsteen en uitgevoerd in kruisverband en afgewerkt met een vernieuwde geknipte voeg. Grote gesmede schootankers en (latere) rozetankers. De gevel heeft een brede, dubbele middendeur, geflankeerd door twee hooggeplaatste, dichtgezette muuropeningen die zijn voorzien van segmentbogen en hardstenen duimblokken. Op een lager niveau bevindt zich een tweetal later aangebrachte vensters met roeden.  
     
Storende elementen:  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Karakteristiek bouwwerk. Typologisch zeer zeldzaam (en met name vroeg) voorbeeld van een historisch bedrijfsgebouw in de oude stad. Gave, rustig harmonische hoofdvormen en goede details. Markant gelegen in de steeg met mooie bomen op het achterterrein.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995