Weesp - gemeentelijke monumenten    
G 0770-09 HOOGSTRAAT 44  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis met bovenwoning  
Ontwerp A.J. van Doorn  
Opdrachtgever C.P. de Ronden, aannemer-makelaar  
Datering 1905 en 1911  
Bouwstijl Invloed van Berlage en chaletstijl  
Object Diep huis van drie bouwlagen  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
In 1905 gebouwd als huis met bovenhuis en in 1911 naar ontwerp van H. Bletz voor A.A. Knaap verbouwd tot één herenhuis. Gedekt met zadeldak, voorzien van gesmoorde kruispannen. Op de linkerhoek van de voorgevel een torentje met tentdak, vanouds gedekt met leien, thans met kunstleien.Het huis bestaat uit een licht-verdiept souterrain, een bel-etage, een verdieping (met erker) en een half in de kap gesitueerde slaapverdieping. De ingang bevindt zich op straatniveau; daarachter is een gang van anderhalve verdieping hoog.De voorgevel is uitgevoerd in grauwrode, machinale baksteen; kruisverband met geknipte voeg. Bogen en andere versieringen zijn in helrode baksteen uitgevoerd.  
De opzet van de gevel is a-symmetrisch; het smalle linkerdeel bevat de ingang met rondboogkozijn. Daarboven een halfrond gesloten venster met glas in lood. Op de verdieping een schuifraam en op zolderhoogte een gekoppeld tweelicht met rondbogen. Deze travee wordt bekroond met het torentje. Dit wordt afgesloten met een bakstenen fries onder een houten gootlijst, waarboven kleine dakkapellen. Het rechterdeel heeft in het souterrain en op de bel-etage twee vensters, waarvan de laatste met rondbogen. Daartussen ontwikkelt zich een hardstenen console die op de verdieping een erker draagt, welke geheel in vakwerk is uitgevoerd. Boven deze erker een balkon met houten hek. Dit wordt betreden via een rondboogkozijn met dubbele deuren. De geveltop is afgedekt met hardstenen banden en voorzien van een makelaar. De fraaie voordeur is uit 1911. De meeste vensters hebben nog het originele, gefigureerde glas in lood in de bovenlichten. Deze zijn van een verticale roedeverdeling voorzien. In de vorm van lekdorpels en lateien is de gevel royaal voorzien van hardstenen ornamenten. Stoep van hardstenen tegels met marmeren omranding; overhoeks gelegd. Hardstenen stoepplaat en stoeppalen met ijzeren hekjes daartussen.  
     
   
Storende elementen:  
Het ontbreken van enkele glas in loodpanelen en de aanwezigheid van voorzetramen.  
     
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Rijk en gaaf woonhuis. Markant van architectuur en ligging. Met name in het accentueren van dragende onderdelen getuigend van de invloed van Berlage. Fraaie en goed bewaarde detaillering. Voor Weesp zeldzaam voorbeeld van een redelijk zuivere toepassing van deze bouwstijl. Stedenbouwkundig van groot belang.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995