Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0770-06 HOOGSTRAAT 36    
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Onderdeel van herenhuis  
Ontwerp G.H. Walenkamp (?); alleen de voorgevel  
Opdrachtgever      
Datering XVIII, voorgevel ca 1895  
Bouwstijl      
Object Complex huis (onderdeel van Hoogstraat 35)  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Diep huis van twee bouwlagen met plat dak. Terugliggende gevel. Uitgevoerd in een stijl die verwijst naar het "Oudhollandse" woonhuis, en ook verwantschap met het werk van Berlage vertoont. Structureel één geheel met het rechts gelegen nr. 35 (Rijksmonument 38528). In die zin als een zijhuis van nr. 35 te beschouwen. Dit huis vult de ruimte binnen de hoek van de L-vormige plattegrond van nummer 35. Structuur en volume zijn uit XVIIIB. Het achterste deel bestaat uit een omvangrijke dwarsgeplaatste achterkamer van twee bouwlagen, dat overigens ook achter nummer 36 doorloopt.De voorgevel bevat op de beganegrond een deur en een gekoppeld raamkozijn. Eén en ander bij wijze van "vakwerk" uitgevoerd zonder negge en met doorgaande bovendorpels, afgedekt door een gekartelde loodslabbe.  
Fraaie deur in art-nouveauvormen en bovenlichten met staande roeden. In de stijlen bevinden zich korbelen voor een balkon. Dit wordt omzoomd door een eenvoudig, goed gedetailleerd ijzeren hek. Op de verdieping is de linker- (vrijstaande) hoek uitkragend gemetseld. Hier een tweetal kozijnen met dubbele deuren en bovenlichten met staande roeden. Ter hoogte van de bovenlichten is de gevel bekleed met vellingdelen die van een geschulpte onderrand zijn voorzien. Dit motief wordt herhaald onder de daklijst. Het metselwerk is in een donkere kleur geverfd. Onder de verf bevinden zich speklagen van anders gekleurde baksteen. Het plint is voorzien van hardstenen hoekelementen. Voortuin met hek, bestaande uit ijzeren staven tussen hardstenen palen in art-nouveauvormen. Gele klinkertjes als straatwerk.Het ontwerp voor de voorgevel zou afkomstig kunnen zijn van architect Walenkamp. Dit op grond van overeenkomstige vormen aan het pand Slijkstraat 21 van de hand van C.H. Walenkamp (1892). Zijn naamgenoot H.J.M. Walenkamp werd in 1871 te Weesp geboren en kreeg later grote bekendheid.  
     
   
Storende elementen:  
Verf op het metselwerk, voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Onmisbaar onderdeel van de gave structuur van het Rijksmonument Hoogstraat 35. Voorgevel en voorterrein van artistieke waarde vanwege zeer bijzondere bouwstijl en karakteristieke details.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995