Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0770-04 HOOGSTRAAT 27    
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIIa, voorgevel ca 1900  
Bouwstijl      
Object Diep huis van twee bouwlagen  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
Onderkelderd pand van twee bouwlagen en een mansardekap zonder borstwering. De kap heeft eindschilden en is boven de jukken afgeknot. De dekking bestaat uit rode oudhollandse pannen.Het pand heeft enkelvoudige balklagen, voorzien van sleutelstukken. De voorgevel is opgemetseld uit bruinrode machinale baksteen met daarin siermotieven, bestaande uit gepleisterde blokken en tegelvlakken. Boven de gevel een klassiek geprofileerde goot met daarboven een rijke dakkapel.  
Op de beganegrond v.l.n.r. twee schuifvensters en een deur, op de verdieping drie schuifvensters. Alle kozijnen zijn afgedekt door gefigureerde loodslabben. Ze worden bekroond door segmentvormige trommels waarin tegeltjes met daarboven bogen, voorzien van gepleisterde blokken. In de plint twee keldervensters. Stoephek, bestaande uit hardstenen palen en smeedijzeren staven in achttiende-eeuwse vormen. Uit de vorm en versiering van de balklagen blijkt de vroeg 17e- eeuwse oorsprong van het pand.  
     
   
Storende elementen:  
Voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Pand met gave 17e-eeuwse structuur en aardige, rustig harmonische voorgevel uit ca 1900. Gave aantrekkelijke details. Van belang uit bouwhistorisch oogpunt en voor het straatbeeld.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995