Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0770-03 HOOGSTRAAT 26    
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIIA  
Bouwstijl      
Object Diep huis van twee bouwlagen met achterhuis  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
Het pand is onderkelderd, de originele kap heeft geen borstwering en is gedekt met moderne rode pannen. Onder de verhoogde beganegrond is een kelder. De enkelvoudige balklagen zijn op de beganegrond ommanteld en op de verdieping voorzien van sleutelstukken. De gepleisterde voorgevel heeft op de beganegrond v.l.n.r. twee vensters en een deur, alsmede twee kelderlichten met ijzeren roosters. Op halve hoogte een cordonlijst. Op de verdieping twee vensters. Versierde waterdorpels. Boven de goot een dakkapel. Kozijnen met getoogde bovendorpels waarin op de beganegrond T-vensters en op de verdieping draairamen met een onregelmatige zesruitsverdeling.  
Evenals de bepleistering in blokken met sierverband dateren deze elementen uit XIXB. De klassiek geprofileerde goot is gekornist om een tweetal hoeklisenen. Stoep met treden en fraai hek, dit geheel vervaardigd uit hardsteen en smeedijzeren staven, en denkelijk XVIII. Voordeur XXA.Achtergevel met lelie-anker. Op de beganegrond twee eenvoudige schouwen XIXB, tegen de linker zijgevel. In de gang een tegellambrisering met ornamentrand (XVIII) en een deurtje met mousselineglas (XIXB). Op de verdieping een tweetal fraaie achttiende-eeuwse schouwen. In de voorkamer een exemplaar in Louis XIV vormen met houten, gemarmerde mantel en met hout beklede boezem. In de achterste kamer een groenmarmeren mantel met ornament in Regence-vormen.  
   
   
Storende elementen:  
   
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Gaaf pand van bouwhistorische betekenis met zeer bijzondere interieurdetails (schouwen). Aardige, harmonische gevel. Bijzonder vanwege stoephek. Van grote bouwhistorische waarde en van betekenis voor het straatbeeld.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995