Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0770-01 HOOGSTRAAT 11-12  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Vleeshal, burgemeesterswoning  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering 1623 met verbouwingen in XVIII en XIXm  
Bouwstijl      
Object Diep huis van twee bouwlagen met achterkamer  
Categorie 6A  
   
Beschrijving:  
Diep, onderkelderd huis met schilddak. Het zeer langgerekte huis dateert in eerste aanleg uit de 17e eeuw. In de 18e eeuw is er veel aan gewijzigd. De kap is recent geheel vernieuwd. De muur tussen huis en achterkamer is sinds lang verdwenen. Achttiende-eeuwse voorgevel met kroonlijst. Rode handvormsteen in kruisverband, afgewerkt met een geknipte voeg. De kozijnen zijn voorzien van T-vensters (XIXd) waarin jonger glas in lood. Recent aangetast door slecht gedetailleerde vervanging van de vensters op de verdieping (jan. 1992). In de voorgevel is een, latere, gepleisterde portiek aanwezig. Deze is voorzien van een rondboog. De achtergevel is eveneens achttiende-eeuws.  
Hier bevindt zich een gevelsteen met de voorstelling van een hakmes en het jaartal 1623. Denkelijk is deze steen bij een verbouwing vanuit de voorgevel in de achtergevel terechtgekomen. Uit archiefgegevens blijkt dat dit de plaats is waar zich een hal bevond voor de openbare verkoop van vlees. Kennelijk is er nog veel van dit bouwwerk overgebleven. Eén van de leden van het college van Weesper burgemeesters heeft in dit pand gewoond. Tegen de rechter zijgevel zijn resten van een stookplaats aanwezig. De holgemetselde achterwand ervan is betegeld met mangaankleurige 18e eeuwse tegels.  
     
   
Storende elementen:  
Ramen op de verdieping in de voorgevel, goot aan de achtergevel.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Pand van bouwhistorische betekenis. Vanwege vroegere bestemmingen van grote historische waarde. Aantrekkelijke, rustig harmonieuze gevel en gave structuur. Van belang voor het straatbeeld.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995