Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0700-05 HERENGRACHT 18  
   
Huidige bestemming Doktershuis  
Oorspr. bestemming Woonhuis (en ?)  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIIB-XVIII, verbouwingen ca. 1900  
Bouwstijl      
Object Complex huis (Doktershuis)  
Categorie 6G  
   
Beschrijving:  
Huis van twee bouwlagen en een kap, in meerdere bouwperioden ontstaan en meer dan 80 jaar (1994) in gebruik als doktershuis, annex praktijk. De oudste delen zijn 17e- of 18e eeuws terwijl de voorgevel en kap in hun huidige vorm uit omstreeks 1900 dateren.Het pand wordt bekroond door een omgaand schilddak met plat, dat is voorzien van geglazuurde kruispannen. Een serre (XXa), tegen de linkerzijgevel is gedekt met rode tuiles du nord.De voorgevel is opgemetseld in kruisverband en afgewerkt met een geknipte voeg. De gevel heeft een hoekrisaliet ter breedte van de drie linker traveeën. Rechts is nog één bredere travee aanwezig. De gevel wordt verlevendigd door banden van witte kalkzandsteen en blokken van hetzelfde materiaal in de strekken.  
T-vensters met schuiframen en in de rechter travee gekoppelde kozijnen, eveneens met schuiframen; fraaie houten zonneschermen. In de gevel rozetankers. Klassieke kroonlijst en rijke dakkapel waaraan één zwaard ontbreekt. Fraaie hoekkeper- en nokdetails in lood en zink. De linkerzijgevel is gepleisterd. Blijkens de wisselende hoogte van de schootankers verbergt dit pleisterwerk oudere elementen. De rechterzijgevel, gemetseld in paarsrode handvormsteen is uitgevoerd in kruisverband. In het recente verleden is deze gevel ontpleisterd en gevoegd. Hier is te zien dat de verdieping later is toegevoegd en dat terwille van de bouw van de huidige kap de gevel nog eens is verhoogd. Hier fraaie roedevensters en een rijk gedetailleerde ingang. Waarschijnlijk is het pand uit een dubbelhuis ontstaan.De serre vertoont de vormen van XXa. Spiegelruiten en tuindeuren met bovenlichten die van een roedeverdeling en getint glas zijn voorzien. Boven de tuindeuren een steekkap die met zink is gedekt. Windveren en dakoverstek zijn van aardige details voorzien.  
     
     
Storende elementen:  
Voorzetramen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Als hoekpand van stedenbouwkundige betekenis. Vanwege bouwhistorische aspecten waardevol. Van historisch belang wegens de bestemming. De rustig harmonieuze gevel draagt bij aan het beeld van de straatwand.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995