Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0660-02 GROENEWEG 25  
   
Huidige bestemming Woonhuis  
Oorspr. bestemming Stadsboerderij  
Ontwerp      
Opdrachtgever      
Datering XVIII?  
Bouwstijl      
Object T-vormige boerderij  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Het object bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis, hoog tussenstuk, lage schuur en een kleine vrijstaande hooiberg, welke laatste niet beschermd is. Het pand is waarschijnlijk achttiende-eeuws. In 1930 heeft een beperkte, inwendige verbouwing plaatsgevonden. Door zijn scheve ligging markeert het object de plaats van een sinds eeuwen aanwezige, later rechtgetrokken bocht in de weg.Het voorhuis is niet breder dan de overige delen, het heeft één bouwlaag en een schilddak met borstwering. Het tussenstuk een zadeldak; beide zijn gedekt met twee soorten moderne, rode pannen.  
De lage schuur heeft een rietgedekt wolfdak. Rechts van het huis was voorheen een zomerhuis aanwezig. De funderingen daarvan bestaan nog.De gevels zijn gepleisterd in blokken, en in lichte kleuren geschilderd. In de voorgevel een vlakke, opgeklampte deur met opleglijsten en een mooi kalf, geflankeerd door twee schuifraamkozijnen. Boven de eenvoudige voorgevelgoot een dakkapel. De overige goten zijn mastgoten. In de rechterzijgevel van het tussenstuk een "melkmeisje" met gave roedeverdeling, in het stalgedeelte gietijzeren vensters. In de achtergevel een middendeur en in de linkerzijgevel een negenruits-schuifraam in het tussenstuk.  
     
   
Storende elementen:  
Voorzetramen en de donkere kleur van de kozijnen.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Gave stadsboerderij. Van betekenis vanwege typologische zeldzaamheid en originele details. De karakteristieke schuine ligging herinnert aan de bocht die de straat vroeger maakte vanwege de vestingwerken. Door markante ligging van betekenis voor het straatbeeld.  
     
   
Datum beschrijving: 26-01-1995