Weesp - gemeentelijke monumenten        
G 0650-01 'S-GRAVELANDSEWEG 4  
   
Huidige bestemming Boerderij  
Oorspr. bestemming Boerderij  
Ontwerp J.C. van Kooten  
Opdrachtgever G. Pronk  
Datering 1925-1926  
Bouwstijl      
Object Langhuisboerderij met bijgebouwen  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Boerderij met bijschuur en zeskante, drieroedenberg. Het hoofd- en bijgebouw bevatten elk één bouwlaag met kap, zonder borstwering. Het voorhuis heeft een mansardekap, het lagere achterstuk een zadeldak. Het bijgebouw heeft eveneens een zadeldak. De kappen hebben een geveloverstek en zijn gedekt met gesmoorde tuiles du nord. Achter het huis een hooiberg en een jongveeschuur (uit de bouwtijd) met flauw hellend zadeldak.  
De gevels zijn afgewerkt met brede rabatdelen; ter plaatse van het woongedeelte in een lichte kleur geschilderd en in het bedrijfsgedeelte geteerd of groen geschilderd (jongveeschuur). Het woonhuis heeft schuifraamkozijnen met tussenstijl en luiken, in de bovenlichten is glas in lood aangebracht. De linkerzijdeur is oorspronkelijk. In de zuidgevel een nieuw venster en deur. IJzeren stalvensters. Vier hoge bomen zijn bepalend voor het totaalbeeld.De keuze voor houtbouw was verplicht in het kader van de Kringenwet, de boerderij ligt namelijk in het schootsveld van het Fort Ossenmarkt.  
   
 
Storende elementen:  
Hoge antenne op het dak.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Zeer karakteristiek en gaaf geheel, mede van waarde door de karakteristieke ligging en hoge zeldzaamheidswaarde. Van grote landschappelijke waarde, mede door de fraaie bomen.  
 
   
Datum beschrijving: 26-01-1995