Weesp - gemeentelijke monumenten      
G 0400-02 DAMMERWEG 2-3  
   
Huidige bestemming Boerderij  
Oorspr. bestemming Boerderij  
Ontwerp    
Opdrachtgever      
Datering 1893 zomerhuis, XXa voorhuis, 1968 stalgedeelte  
Bouwstijl    
Object T-vormige boerderij met zomerhuis  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Het moderne schuurgedeelte is niet beschermd.Het zomerhuis is in 1893 gebouwd, of verbouwd. Het voorhuis van de boerderij is vermoedelijk wat jonger, terwijl de aangebouwde schuur in 1968 is vervangen door dwarsgeplaatste, omvangrijke loopstal.De voorste helft van het woonhuis is onderkelderd. Het woonhuis heeft een afgeplat schilddak en is gedekt met gesmoorde tuiles du nord. Midden boven de voorgevel een Vlaamse top met trapgevel die via een plat dak met de hoofdkap verbonden is. Het zomerhuis, met voorin woonvertrekken heeft een zadeldak met geveloverstekken.Het voorhuis is van grauwrode baksteen in kruisverband uitgevoerd en afgewerkt met een geknipte voeg. De gevels zijn voorzien van gepleisterde banden en blokken.  
De schuifraamkozijnen worden bekroond door segmentbogen van kalkzandsteen en lichtrode baksteen. De trommels zijn voorzien van siermetselwerk in kalkzandsteen. Kelderlichten met gietijzeren roosters. Onder de goot een tandlijst van lichtrode baksteen. In het tussenlid een paneeldeur. De voorgevel van het zomerhuis bevat een drietal schuifraamkozijnen met voorheen empirevensters. Op de verdieping een venster met ezelsrugboog, geflankeerd door het jaartal 18-93 in gele baksteen. De, vernieuwde, windveren zijn accoladevormig uitgezaagd. Fraaie bomen vervolmaken het karakteristieke beeld. Daaronder dienen genoemd de leibomen nabij de voorgevel.  
   
   
Storende elementen:  
Vensters en deur in de zuidwestgevel van het zomerhuis. Modern raam in de Vlaamse top.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
Van belang wegens de gave hoofdvorm. Belangwekkende detaillering. Het object is, mede door de fraaie bomen landschappelijk van belang  
   
Datum beschrijving: 26-01-1995