Weesp - gemeentelijke monumenten            
G 0400-01 DAMMERWEG 1; RUNDERVREUGD    
   
Huidige bestemming Kantoor, woonhuis en boerderij, thans Vechthoeve genoemd  
Oorspr. bestemming Boerderij  
Ontwerp      
Opdrachtgever Schoenmaker  
Datering Voorhuis (gedeeltelijk) 1877, stalgedeelte 1909  
Bouwstijl      
Object T-vormige boerderij  
Categorie 7  
   
Beschrijving:  
Het onderkelderde voorhuis is blokvormig en heeft een dwarsgeplaatst schilddak, gedekt met blauwgeglazuurde pannen. De nok is voorzien van eindpirons. Dan volgt een tussenlid (woonruimte) met zadeldak en een lagere vrijwel even brede schuur, gedekt met een zadeldak, voorzien van gesmoorde kruispannen. Mede beschermd is de rechts gelegen schuur. Het voorhuis en het bedrijfsgedeelte zijn uitgevoerd in grauwrode machinale baksteen; kruisverband met knipvoeg. Het voorhuis rust op een uitgemetseld basement en heeft hoek- en middenlisenen, een Vlaamse top en een klassieke, verkropte gootlijst. De Vlaamse top is ouder, en uitgevoerd in kleine donkerrode handvormsteen. De schuifraamkozijnen hebben getoogde bovendorpels.  
De kelderlichten zijn voorzien van gietijzeren roosters. In de geveltop drie vensters waarvan het middelste van paneeldeurtjes is voorzien. Dit kozijn heeft een bovenbeëindiging in de vorm van een ezelsrugboog. Rozetankers ter bevestiging van de balklaag. Het schuurgedeelte heeft ijzeren stalramen. Gevelstenen: 1877 en 1909.De vrijstaande schuur is gemetseld in rode handvormsteen, kruisverband. Rozetankers. De schuur is voorzien van een schilddak, gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Inrijdeuren in zwaar houten kozijn en gietijzeren stalvensters.  
 
   
Storende elementen:  
Kunststofkozijnen en de zijramen in de voorgeveltop.  
   
Motivatie plaatsing gemeentelijke monumentenlijst:  
T-huisboerderij met zeer gave hoofdvormen en belangrijke gave details. Mede vanwege de bomen van grote waarde voor het landschap.  
   
   
Datum beschrijving: 26-01-1995